App laten maken? 5 tips

App laten maken? Android of iOS ontwikkelaarLoopt u de laatste tijd rond met een goed app idee? Ziet u kansen in een markt waarmee u bekend bent? Als u de keuze heeft gemaakt een app te laten maken zijn er een paar dingen waarin het verstandig is u te verdiepen.

Tip 1: Werk uw idee uit

Alleen een goed idee is niet genoeg om succes te boeken met een nieuw concept. Het is aan te raden het concept in een aantal documenten uit te werken. Probeer als doel te hebben het creëren van een stappenplan en het vastleggen van gemaakte keuzes. Het is raadzaam elk scherm uit te tekenen en de documentatie te blijven verbeteren. Spar ook eens met partijen die ervaring hebben met het lanceren van een app.

Tip 2: Plan en budgetteer

Een app-ontwikkelaar vraagt al gauw 65 tot 125 euro per uur. Het is niet niet ongebruikelijk om minimaal 50 uur aan ontwikkel- en testwerkzaamheden kwijt te zijn aan een enkel platform zoals Android of iOS. Wilt u een app die op iPhones en Android apparaten werkt, dan verdubbelen die kosten. Een manier om de kosten te beperken is het schrijven van een zogenaamde hybride app, dit is een app gebouwd rond webtechnieken waarbij dezelfde programmacode kan worden gebruikt voor beide platforms. Hierbij wordt onder andere een stukje snelheid ingeleverd, maar kunnen kosten worden bespaard. Deze oplossing wordt vaak gebruikt voor eenvoudige apps zonder 3d-graphics of animaties.

Houd er wel rekening mee dat de meeste mogelijkheden en hoogste prestaties alleen bereikt kunnen worden met een app die specifiek is gebouwd voor één soort apparaat. Het is dus een afweging.

Tip 3: Let op de kleintjes

Indien u net een onderneming start en de marktwaarde van de app nog bewezen moet worden, is het slim up app lean te laten ontwikkelen. Men maakt dan een versimpelde versie van de app voor één soort apparaat, bijvoorbeeld alleen voor iOS. Deze kan vervolgens getest worden op de doelgroep. Mocht de app niet aanslaan bij de doelgroep dan gaat er minder investering verloren en moet de app worden bijgeschaafd met feedback van gebruikers. Wanneer de app aanslaat op de doelgroep kan worden begonnen aan een tweede versie voor het andere platform. In beide gevallen wordt kostbare feedback opgedaan tijdens het testen van het prototype, waardoor versie 2 van de app sterk verbeterd is ten opzichte van de eerste versie.

Tip 4: Kies een lanceringsplatform

app laten ontwikkelen voor Android en iOS

Een andere keuze die gemaakt moet worden is op wat voor type apparaten u uw app wilt laten werken. Gaat u uitsluitend voor Android of iOS, voor tablets of smartphones, of gaat u voor alle apparaten ongeacht het type? Veruit de populairste platforms zijn Android en iOS (het besturingssysteem van Apple). In 2015 bedienden zij samen 96,3% van de markt. Apps die zijn geschreven voor Android kunnen helaas niet werken op iPhones of iPads. Een Android app is namelijk geschreven in de programmeertaal Java, terwijl een iOS-app geschreven is in Swift of Objective C.

Het wordt aangeraden om een nieuw concept initieel uit te rollen op een enkel platform. Welk platform kiest u dan? Apple is strikter in haar toelatingen van nieuwe apps. Zo duurt het gemiddeld 11 dagen om een app in te schieten naar de iOS Appstore terwijl het bij Android gemiddeld slechts 1 dag kost. Ook hebben iOS gebruikers gemiddeld een hoger inkomen dan Android-gebruikers en zijn zij gewend om meer uit te geven op de Appstore. Er staan veel meer betaalde apps op de Appstore dan op Google play en het komt dikwijls voor dat bedrijven een betaalde app op de Appstore van Apple zetten terwijl dezelfde app gratis beschikbaar is op Android's Google Play. Naast het financiële aspect is er ook een technisch verschil. Het laten ontwikkelen van een Android app is veel flexibeler dan iOS,  waardoor er minder technische beperkingen gelden. Zo heeft Bluesphere bijvoorbeeld een Android app ontwikkeld die communiceert met een robot, waarbij gegevens vanuit de app verstuurd en ontvangen worden via de USB poort van een Android tablet. Op iOS zou dit niet kunnen.

Tip 5: Denk na over het verdienmodel

Één van de belangrijkste invloeden op de levensvatbaarheid van een app is het verdienmodel. Is het een app die eenmalig aangeschaft moet worden of moet er een abonnement worden afgesloten waarvoor meerdere keren per jaar moet worden betaald? Een andere optie is het genereren van inkomsten met reclames of het aanbieden van een gratis versie, waarbij de geavanceerde features aangeschaft moeten worden. Natuurlijk zijn er nog vele andere modellen, we vinden het leuk om mee te denken onder het genot van een kop koffie.

Een keer brainstormen?

Wilt u een professionele app laten bouwen en hiervan de kosten weten? Bluesphere denkt kosteloos met u mee over de ontwikkeling van uw app. Meer weten of eens brainstormen over de mogelijkheden? Neem geheel vrijblijvend contact op.

Bluesphere - Bent u geïntereseerd in onze diensten?

Vrijblijvende offerte aanvragen