Wat kost het laten ontwikkelen van een app?
Wat kost het laten ontwikkelen van een app?

Wat kost het laten ontwikkelen van een app?

U wilt een mobiele applicatie laten bouwen en bent benieuwd wat dat zal kosten? Met dit artikel proberen we u wat inzicht te geven in de kosten voor appontwikkeling.

Er zijn vele factoren van invloed op de totale kosten voor een mobiele app. De complexiteit speelt een grote rol, maar ook de systemen (‘platformen’) waarop de app zal werken. Als uw app geschikt moet zijn voor iOS én Android, dan kan het zomaar zijn dat de kosten bijna verdubbelen. Meer daarover in het kopje hieronder.

Ontwikkelkosten

Mobiele telefoons werken op een eigen ‘platform’ (besturingssysteem). De meest voorkomende platformen zijn: iOS, Android en Windows Phone. Apps gemaakt voor één platform heten ‘native apps’. Een native iOS-app werkt niet op Android en vice versa. Het is daarom belangrijk om van tevoren te bepalen voor welk(e) platform(en) u uw app wilt uitbrengen en of deze voor zowel telefoons als tablets geschikt moet zijn.

Om op kosten te besparen kan het zinvol zijn om een zogenaamde ‘hybride app’ te laten ontwikkelen. Dergelijke apps zijn platform-onafhankelijk, wat inhoudt dat de hybride app op zowel iOS en Android kan werken. Voor complexe apps is dit niet echter niet altijd haalbaar, omdat hybride apps wat beperkter zijn in functionaliteit en ook niet altijd even snel zijn als native apps. Een voordeel van hybride apps is dat ze vaak wel beter onderhoudbaar zijn, mede omdat wijzigingen gelijk voor alle platformen worden doorgevoerd.
 

 

Duivelsdriehoek app kosten

Over het algemeen geldt: Een goede balans tussen functionaliteit, kosten en ontwikkeltijd werkt het best.

Ontwerpkosten

In de meeste gevallen zult u ook een grafisch ontwerp voor uw applicatie willen laten maken. Het ontwerp zal vervolgens door onze appontwikkelaars worden gebruikt om uw app grafisch vorm te geven. De ontwerpkosten komen bovenop de ontwikkelkosten. Vanuit Bluesphere kunnen deze ontwerpen worden verzorgd, maar u mag ze uiteraard ook zelf aanleveren.

Ook hiervoor geldt weer dat de complexiteit en het aantal platformen van invloed is op de kosten. Voor tablets en telefoons zal in de meeste gevallen een apart ontwerp moeten worden gemaakt en ook kan het zijn dat er tussen iOS en Android grafische verschillen zitten in het uiterlijk van uw app.

Onderhoudskosten

Mobiele apps moeten regelmatig onderhouden worden. De app zal af en toe geüpdatet moeten worden en wellicht moeten er aanpassingen of foutoplossingen worden doorgevoerd. Dat betekent dat er dus ook onderhoudskosten komen kijken bij een op maat gebouwde mobiele applicatie. De hoogte van de onderhoudskosten hangen onder andere af van de grootte en complexiteit van uw app. In het geval van de Apple App Store zijn er jaarlijks terugkerende kosten à €99,00 om de app in de App Store gepubliceerd te hebben en voor de Google Play Store is dit eenmalig €25,00.

Totaalprijs

Zoals u wellicht al merkt is er bijna geen eenduidig antwoord te geven op de vraag wat ‘een app’ zal kosten. Dit is afhankelijk van diverse factoren. Is er een server noodzakelijk voor het functioneren van de app, wilt u een native app, of volstaat een hybride app ook? Hoe groot is de app en is er veel gebruikersinteractie nodig of juist weinig? Wel kunnen we een grof idee geven over de gemiddelde kosten van apps welke we in het verleden hebben ontwikkeld.

 

Type

Geschatte kosten

Eenvoudige app

800 – 2000 euro

Gemiddelde app

2000 – 20.000 euro

Complexe app

Vanaf 20.000 euro

Een succesvolle mobiele applicatie begint met een origineel idee. Vervolgens moet dit idee, in overleg met technische experts, uitgewerkt worden tot een concreet en levensvatbaar concept. Wij zijn graag de partij die samen met u om de tafel gaat om doelgericht te kijken hoe dit het beste kan. Volledig kosteloos en vrijblijvend kunt u hieronder een offerte of prijsindicatie aanvragen.

Vraag (100% vrijblijvend) een offerte of prijsschatting aan